Prva suza Hrvatske

Josip Jović rodom je iz mjesta Aržano kod Imotskog. Bio je hrvatski redarstvenik, pripadnik Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje. Poginuo je od srpskog metka u Nacionalnom parku Plitvička jezera na “Krvavi Uskrs”, kako danas nazivamo taj događaj. Imao je samo 22 godine. Ubili su ga iz zasjede.

Bila je to akcija hrvatskih redarstvenika, specijalaca provedena 31. ožujka 1991. godine, na dan Uskrsa. Hrvatski redarstvenici  su krenuli  razbiti pobunjene srpske teroriste, koji su zauzeli Nacionalni park, istjerali domaće i strane turiste te ovaj dio Hrvatske željeli proglasiti srpskim teritorijem, tzv. Krajinom. U autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, koja nasreću nije eksplodirala zbog neizvučenog osigurača. Prema riječima suboraca, Jović je bio najistureniji u napadu. Iako je na sebi imao tzv. pancirku, teroristi su ga pogodili u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života. No, preminuo je na putu do bolnice.

Hrvatski specijalci su uspješno okončali ovu akciju u kojoj je uhićeno 29 srpskih terorista, među kojima je  bio i ratni zločinac Goran Hadžić. Ova akcija bila je nagovještaj teške i krvave borbe za hrvatsku slobodu i samostalnost, koja se nastavila sljedeće četiri godine.

Učiteljice Viktorija Cvitković i Danijela Orešković Gladović

 

Podijeli
admin_kt-dizajn
admin_kt-dizajn
Skip to content