Terenska nastava na Fortici

Suradnjom Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac i Muzeja Gacke Otočac organizirana je terenska nastava na Fortici – novovjekovnoj utvrdi izgrađenoj iznad starog grada Otočca. Kustos i arheolog Dubravko Grčević s učiteljicama Povijesti učenike je dočekao u holu Škole i podijelio im radne listiće koje su učenici ispunjavali  tijekom terenske nastave.

Fortica je utvrda pravilnog trokutastog oblika, jedna od dvije takve sačuvane u Hrvatskoj. Sagrađena je za potrebe Vojne krajine 1619. godine trudom Senjana i domaćih žitelja, zbog obrane od Osmanlija. Na svakom uglu sagrađena je kula, najveća je na istoku i dvije manje na zapadnoj strani. Okrugle kule međusobno su povezane zidinama debljine od 2 metra i jedini su ostatak renesansnog graditeljstva u Otočcu. Fortica je služila za boravak vojnika, kao spremište za streljivo i barut i kao spremište za hranu, s kuhinjama i spavaonicama.

Kustos nam je ispričao da je prvi zapovjednik Fortice bio Andrija Kolaković, a njezina obrambena funkcija prestaje s ukidanjem Vojne krajine u krajem 19. stoljeća. Početkom 20. stoljeća Fortica se pošumljava. Ljekarnik Častek na privatnom posjedu brežuljka dao je zasaditi češki bor, a nova šuma se lijepo razvijala do Drugoga svjetskog rata, kada su 1941. godine Talijani dali posjeći stabla i tamo smjestili svoju topovsku bitnicu. Nadamo se da je to bila posljednja ratna namjena Fortice i da će se na nju u budućnosti penjati samo učenici, vjernici i turisti.

Učiteljice Viktorija Cvitković i Danijela Orešković Gladović

Podijeli
admin_kt-dizajn
admin_kt-dizajn
Skip to content