Terenska nastava u Vukovaru 2024. godine

Učenici osmog razreda naše škole imali su priliku 15. i 16. svibnja 2024. godine pohađati terensku nastavu u Vukovaru u sklopu projekta Posjet učenika osmih razreda Vukovaru.

Sama terenska nastava započela je polaskom ispred Matične škole u 6,00 sati. Vožnja do povijesnog herojskog grada Vukovara činila se dugom, ali zbog neizvjesnosti te znatiželje i iščekivanja što sve čeka učenike i što će sve imati priliku vidjeti i naučiti, nije bilo puno mjesta odmoru. Oko 12,00 sati učenici i njihovi voditelji pristigli su u Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar gdje su se okrijepili ručkom, a zatim su imali priliku poslušati predavanje Domovinski rat i Bitka za Vukovar te obići izložbeni prostor Memorijalnog centra Domovinskog rata. Nakon toga slijedila je sama prijava u hostel Dubrovnik, koji se nalazi u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata. Učenici i njihovi voditelji su nakon prijave u hostel iskoristili slobodno vrijeme i posjetili vukovarski vodotoranj kao  primjer pružanja otpora, te činjenice da grad Vukovar, unatoč svim patnjama i mukama te strašnim zločinima, i dalje ponosno stoji. Za učenike je potom organizirana večera te druženje s učenicima drugih škola koji su tog dana također bili na terenskoj nastavi.

Drugi dan posjeta Vukovaru je, nakon odjave iz hostela Dubrovnik, popraćen  doručkom u restoranu Istra, a nakon doručka učenici su u pratnji voditelja imali priliku posjetiti memorijalna mjesta u Vukovaru: Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruznog puta – Puta spasa, crkve sv. Filipa i Jakova, Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Spomen doma Ovčara, masovne grobnice na Ovčari, Mjesta sjećanja – “Vukovarska bolnica 1991.”, Veleprometa i Borovo Commercea. Nakon posjeta memorijalnim mjestima za učenike je ponovno bio osiguran ručak nakon kojeg su uslijedili kviz i Škola mira gdje su predstavnici naše škole ostvarili skoro pa brončano 4. mjesto zlatnog sjaja. Završetkom programa Škole mira učenici su s voditeljima imali priliku posjetiti Gradski muzej Vukovara i Muzej vučedolske kulture gdje su mogli vidjeti koliko bogatu povijest ima grad Vukovar još od trećeg tisućljeća prije Krista.

Nakon zadnjeg obilaska i predavanja održanog u Muzeju vučedolske kulture, učenici su sa svojim voditeljima krenuli natrag svojim domovima bogatiji za brojne spoznaje te s osjećajem ponosa koji slavni grad Vukovar budi ne samo svojim izgledom već i zbog svega onoga što on u suštini jest, a to je Grad heroj, tj. grad heroja Domovinskog rata kojima smo iznimno zahvalni na svemu što su učinili za nas i našu budućnost koju živimo u lijepoj našoj domovini Hrvatskoj.

Podijeli
admin_kt-dizajn
admin_kt-dizajn
Skip to content