Domovinski rat u Otočcu – herojski otpor i pobjeda

Već tradicionalno svake godine u lipnju u sklopu projekta Domovinski rat u Otočcu, održava se predavanje pukovnika Drage Bilovića učenicima osmih razreda u Gradskome parku. Unatoč lošoj vremenskoj prognozi još je jedna generacija osmaša imala priliku slušati o Domovinskom ratu od izravnog sudionika i jednog od zapovjednika obrane Otočca i 133. brigade HV, pukovnika Drage Bilovića.

Otočac je bio jedno od važnijih uporišta tijekom Domovinskog rata, pružajući snažan otpor agresoru i igrajući važnu ulogu u obrani Hrvatske. U ranim devedesetima, kada je ratni vihor zahvatio Hrvatsku, Otočac se našao na prvoj liniji obrane. Zbog svog strateškog položaja, grad je bio meta čestih napada i granatiranja od strane srpskih snaga. Stanovnici Otočca, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i policije, organizirali su odlučan otpor, braneći svoj grad s neizmjernom hrabrošću i odlučnošću.

Unatoč teškim uvjetima i stalnim prijetnjama, Otočac je ostao neosvojen. Zahvaljujući koordiniranim vojnim akcijama, učinkovitoj logistici i nepokolebljivoj volji za slobodom, branitelji su uspjeli održati linije obrane i spriječiti neprijatelja da zauzme grad.

Nakon minute šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu, pukovnik Bilović je učenicima dočarao bitku za Otočac u kolovozu i rujnu 1991. godine, kada su snage Hrvatske vojske uspjele odbiti snažan napad i zadati teške gubitke agresoru. Ovaj uspjeh dao je moralnu snagu ne samo braniteljima Otočca, već i cijeloj Hrvatskoj, pokazujući da se hrabrošću i jedinstvom može oduprijeti nadmoćnijem neprijatelju. Učenici su proučavali fotografije iz privatne zbirke pukovnika Bilovića, a posebno su ih zainteresirale ručno crtane karte s planovima obrane i oslobođenja.

Danas, više od trideset godina nakon završetka Domovinskog rata, Otočac se s ponosom prisjeća svoje uloge u obrani Hrvatske. Spomenici, memorijalni centri i godišnje komemoracije svjedoče o žrtvi i herojstvu otočkih branitelja. Njihova hrabrost i ljubav prema domovini ostaju trajna inspiracija budućim generacijama.

Otočac se danas razvija u miru, ali sjećanje na dane rata i herojski otpor uvijek će biti sastavni dio njegove povijesti i identiteta. Zbog toga su učenici s učiteljima i pukovnikom Bilovićem na kraju predavanja zapalili svijeće i poklonili se kod Spomenika hrvatskim braniteljima.

Učiteljice Viktorija Cvitković i Danijela Orešković Gladović

Podijeli
admin_kt-dizajn
admin_kt-dizajn
Skip to content